Mart-Nisan / 2021 | 3059
Kültürün, tarihsel bağlamın ve bilimsel gerekçelerin etkisinde şekillenen bedensel özneler olarak -bedenlerimiz üzerinden- çoğu zaman kuşatılmış yaşamlar sürüyoruz. Toplumsal ve ahlaksal normların bedensel sınırları çizdiği gündelik yaşamda, beden algımız ve bedenlerimize dair öz-belirlenim hakkımız denetime tabi. Bu denetim, bedene atanan cinsiyetle, arzu ve cinsellik pratiklerine olan müdahalelerle, ‘sağlıklı’ bedene atfedilen kabuller veya estetik normlarının toplumsal dayatmaları gibi örneklerle kendini gösteriyor.
Kaos GL Dergisi’nde Beden dosya konusuyla cinsiyetlendirilen bedenleri ve politik arka planlarını; toplumsal normların ve dayatılan ideallerin sonucunda yaşamlarımıza sirayet eden beden utandırmanın etkilerini; trans ve interseks çocukların bedenlerine olan müdahalelere karşı mücadele araçlarımızı; pandemiyle beraber seks işçilerinin karşılaştığı ayrımcılıkları; her geçen gün dijitalleşen bedenlerimize dair sorgulamaları; sanat ile bedenin ilişkisini ve çok daha fazlasını tartışmaya açtık.
Beden dosyasında Ezgi Epifani, Ceren Suntekin, Oğulcan Özgenç, Erdem Korkmaz, Eren, Vigina Tide, Yıldız Tar, Merve Engür,Evrim Demirtaş, Eray yazılarıyla ve çizimleriyle yer aldı.
Güncel Sayfalar’da ise Pınar Karabağ, Ayça Dalgakıran, İlker Hepkaner, Efsun Sertoğlu, Duygu Gülsen, Özge Gökpınar, Eren yazılarıyla ve röportajlarıyla Kaos GL Dergisi’nin 177. sayısına katkı sundu.
Meltem Şahin bedene dair tasarımıyla Kaos GL Dergisi’nin kapağında, Gözde İlkin “Üç Kök” çalışmasıyla umumda yer aldı.
Bu sayıda katkı sunan herkese ve yazılara çizimleriyle eşlik eden Melis Yılmaz ile dergi hazırlık sürecinde fikirleriyle destek olan Eren’e çok teşekkürler.
Keyifli okumalar,
Umut Güven
E-posta bültenimize kayıt olup anlık olarak gelişmelerden haberdar olabilirsiniz!